Door een recente overname mag het biermerk Achel niet meer de naam Trappist gebruiken op de etiketten. Reden om eens wat dieper in dit kenmerk te duiken. En wat is Abdijbier? In deze blog lees je alles over Trappistenbier, Abdijbier en de verschillen tussen deze 2.
Trappistenbier
Trappistenbier is bier dat door monniken die lid zijn van de kloosterorde der Cisterciënzers. De naam Trappistenbier heeft niet te maken met de bierstijl, maar met de afkomst van het bier. De regels om de naam Trappist te mogen dragen zijn vastgesteld door de Internationale Vereniging Trappist en zijn:
- Het bier moet binnen de muren of in de nabijheid van een abdij worden gebrouwen.
- Het bier moet door (of onder toezicht van) de kloostergemeenschap worden gebrouwen en de exploitatie moet ondergeschikt zijn aan het klooster.
- De opbrengsten moeten gebruikt worden voor het levensonderhoud van de monniken en voor onderhoud van het klooster. De winst die overblijft moet aan sociale en/of maatschappelijke doelen worden besteed.
Abdijbier
Abdijbieren zijn van oorsprong Belgische bieren die in een abdij werden gebrouwen. Voorbeelden hiervan zijn de klassiekers blond, dubbel en tripel. Inmiddels worden veel bieren ook buiten een abdij gebrouwen. Verder zijn er ook brouwerijen die abdijbieren brouwen terwijl de brouwerij geen connectie heeft met een abdij.
Trappistenbrouwerijen
Op het hoogtepunt waren er wereldwijd 12 Trappistenbrouwerijen, maar inmiddels zijn er nog 10:
België:
- Abdij Notre-Dame de Scourmont: Chimay
- Abdij Notre-Dame d’Orval: Orval
- Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy: Rochefort
- Westmalle brouwerij: Westmalle
- Sint-Sixtus Abdij: Westvleteren
Oosterijk:
- Stift Engelszell: Engelszell
Nederland:
- Abdij de Koningshoeven: La Trappe
- Abdij Maria Toevlucht: Zundert
Italië:
- Abdij Tre Fontane: Tre Fontane
Verenigd Koninkrijk:
- Mount Saint Bernard Abbey: Tynt Meadow