De geschiedenis van India Pale Ale

In deze blog meer over een van de meest populaire bierstijlen, naast de Pilsener uiteraard. We hebben het dan over de India Pale Ale. Dit hoppige bier heeft een mooie geschiedenis waarvan we jullie graag meer vertellen in deze blog.

[wpv-view name=”product-singel” ids=”153″]

Geschiedenis
Het verhaal gaat terug naar de 17e eeuw, toen India nog een Britse kolonie was. De brouwers uit de stad Burton-on-Trent brouwden destijds bier dat was bedoeld voor de soldaten die in India gelegerd waren. Dit bier was per schip echter 5 maanden onderweg, dus moest het bier lang goed kunnen blijven. Vanwege de conserverende werking van hop werd extra hop toegevoegd zodat het langer houdbaar bleef. Dit bier overleefde de lange reis en werd dankbaar gedronken door de soldaten in India. Zo is de naam India Pale Ale ontstaan.

Ontwikkeling en smaakprofiel
Inmiddels heeft de IPA een enorme ontwikkeling ondergaan. Er zijn veel variaties, zoals de Amerikaanse IPA, Engelse IPA, zwarte IPA, dubbel en tripel IPA, milkshake IPA en nog veel meer. Een ‘normale’ IPA wordt gekenmerkt door aroma’s van citrus, hop of bloemen. Daarnaast komt de bitterheid ook terug in de smaak, bijvoorbeeld in de vorm van citrus. Een IPA heeft over het algemeen een alcoholpercentage van 5-7,5%.

Vers bier
Waar de IPA oorspronkelijk was bedoelt om langer houdbaar te blijven is tegenwoordig de trend waarneembaar dat het bier zo vers mogelijk gedronken moet worden. Voorbeelden hiervan zijn IPA’s die na het brouwen gekoeld bewaard moeten blijven en zo spoedig mogelijk gedronken moeten worden. Zo wilde de Amerikaanse Stone Brewery de IPA’s niet vanuit de VS verkopen naar Europa omdat de kwaliteit niet gegarandeerd kon blijven na de lange reis. Gelukkig heeft de brouwerij nu ook een brouwerij in Duitsland zodat we alsnog van verse IPA’s kunnen genieten.

Voorbeelden
Een bekend voorbeeld van de IPA is de Punk IPA van Brewdog. Dit is het vlaggenschip van de Schotse brouwerij. Daarnaast maakt Brewdog nog veel andere goede IPA’s zoals de Elvis Juice en Hazy Jane. Een mooi Nederlands voorbeeld van IPA is de Jopen Mooie Nel. Dit bier is in 2015 uitgeroepen tot beste bier van Nederland en heeft daarnaast meer mooie prijzen in de wacht gesleept. Dit bier werd buiten Nederland ook steeds populairder, daarom heeft het een extra naam gekregen voor de internationale verkoop: Jopen North Sea IPA.

Gerelateerde blogs

december 20, 2023

Biertips voor Oud en Nieuw

december 20, 2023

Romantische bierpakketten: 5 tips voor Valentijn

december 20, 2023

4 biertips voor Valentijn