Het ontstaan van pils

In deze blog staan we stil bij de meestgedronken bierstijl ter wereld: Pilsener. Zo’n 80% van al het gedronken bier is Pilsener, ook wel Pilsner of kortweg Pils.

Geschiedenis Pilsener
De stijl Pilsener is voor het eerst gebrouwen door Joseph Groll. Hij brouwde op 5 oktober 1842 voor het eerst een Pilsener in de Tsjechische stad Plzeñ (Pilsen). Dit bier was een ondergistend bier. Het unieke aan de Pils is dat deze werd gebrouwen met een lichtere mout (pale malt) en dat het bier werd gefilterd voor het gebotteld werd. Het bier was veel lichter en helderder dan de andere bieren uit die tijd. De snelle opmars van het Pils is mede te danken aan de toename van glasgebruik voor consumenten. In een glas zag de Pilsener er veel aantrekkelijker uit dan de donkere en troebele bieren uit die tijd.

Smaakprofiel
Pilsener is een soepel en subtiel biertype met een alcoholpercentage van circa 4-6% en een redelijk grote hoeveelheid koolzuur. De kleur is licht- tot goudgeel. Het bier is verfrissend en dorstlessend. Vanwege de hoeveelheid koolzuur past dit bier goed na de maaltijd. De koolzuur zuivert je mond. Daarnaast is het bier een goede combi met de tuin en zon vanwege de goede doordrinkbaarheid en het verfrissende karakter.

Reputatie
Ondanks dat Pils met name onder speciaalbierliefhebbers een wat negatief imago heeft verdient deze bierstijl zeker wel waardering. In verhouding tot veel andere bierstijlen is Pils relatief moeilijk te brouwen. Dit komt omdat het geen overheersende smaken heeft, daarom is iedere kleine afwijking al snel te ruiken of proeven. Een IPA bevat bijvoorbeeld veel hop die de smaak domineren. Daarnaast hebben grote brouwerijen een extra uitdaging omdat ze willen dat hun Pils altijd precies hetzelfde geur- en smaakprofiel heeft.

Ontwikkeling
Bekende Nederlandse Pilseners zijn natuurlijk Heineken, Hertog Jan, Grolsch en Amstel. De laatste tijd zien we echter ook een ontwikkeling in de Pilsmarkt. Denk bijvoorbeeld aan de introductie van Birra Moretti, Peroni, het Amerikaanse Bud en Heineken Silver.

Gerelateerde blogs

december 20, 2023

Biertips voor Oud en Nieuw

december 20, 2023

Romantische bierpakketten: 5 tips voor Valentijn

december 20, 2023

4 biertips voor Valentijn