Witbier vs Weizen

Een Witbier en Weizen worden vaak door elkaar gehaald omdat men denkt dat de namen verwijzen naar de kleur wit. Maar niets is minder waar. In deze blog leren we je alles over de verschillen tussen beide bierstijlen. Dit doen we aan de hand van het ontstaan, de ingrediënten en het smaakprofiel en enkele voorbeelden.

Ontstaan

Een Weizen is een Duits bier dat gebrouwen wordt met minimaal 50% gemoutte tarwe. Weizen is het Duitse woord voor tarwe, nu wordt gelijk duidelijk waar de naam vandaag komt.

Een man die grote invloed heeft gehad op de geschiedenis van de Weizen is Georg Schneider. Deze man kocht rond 1872 de brouwrechten van koning Ludwig en richtte de brouwerij Schneider Weisse op. Tot op heden brouwt deze brouwerij een brede range aan Weizenbieren.

Witbier is een bierstijl met een Belgische achtergrond. De naam komt niet van de kleur wit zoals vaak gedacht wordt, maar heeft net als bij de Weizen te maken met 1 van de belangrijke ingrediënten in het bier: tarwe. Een verbastering hiervan is weit, het Engelse woord is wheat, nu kan je de connectie misschien wel maken.

De Belgische Pierre Célis is onmisbaar geweest in de ontwikkeling van het Witbier. Célis was oorspronkelijk melkboer van beroep maar begon in 1965 met bierbrouwen op zijn zolder. 1 van zijn bekendste bieren is de Hoegaarden Wit. Dit bier heeft de bierstijl weer nieuw leven in geblazen.

Ingrediënten en smaakprofiel

Een Weizen bestaat uit water, tarwemout, hop en gist. Een witbier wordt gebrouwen met gerstemout en ‘gewone’ tarwe, die dus niet gemout wordt. Doordat ongemoutte tarwe wordt gebruikt wordt het bier lichter van kleur. Bij een Witbier wordt vaak ook toevoegingen gebruikt zoals koriander en sinaasappelschil.

Een Weizen heeft een zachte, romige en zoete smaak. Een Weizen wordt vaak geserveerd in een groot glas waarvan de schuimkraag boven het glas uitsteekt. De aanblik is ronduit dorstopwekkend. Een Witbier is verfrissend, citrusachtig en goed doordrinkbaar. Dit bier wordt vaak geserveerd in een dik glas zodat het bier langer koel blijft.

Voorbeelden

Een klassiek Weizen-voorbeeld is de Weihenstephaner Hefe Weisse. Een Nederlands voorbeeld is de Grolsch Puur Weizen. Van Witbier is de bekendste (en grondlegger) de Hoegaarden Wit uit de Belgische plaats Hoegaarden. Enkele Nederlandse voorbeelden zijn het Trappistenbier La Trappe Witte Trappist en IJwit van Brouwerij ’t IJ.

Dorst gekregen, ga dan snel naar een terras en bestek jouw favoriete Witbier of Weizen (of allebei).

Gerelateerde blogs

december 20, 2023

Biertips voor Oud en Nieuw

december 20, 2023

Romantische bierpakketten: 5 tips voor Valentijn

december 20, 2023

4 biertips voor Valentijn