Speciaal bier voor Vaderdag

Het is weer bijna vaderdag, en wat is nu een mooier cadeau dan speciaalbier? Er zijn echter een zee aan opties, en daarnaast speelt smaak natuurlijk ook een rol. Daarom hier wat tips voor het kiezen van een ultiem vaderdagcadeau.

Verpakking speciaal bier

Het gaat om de inhoud toch? Dat is zeker waar, maar de verpakking kan ook een grote rol spelen bij het geven van speciaal bier.

De meest bekende verpakking is een ‘gewoon’ bierpakket; 6 bierflesjes in een langwerpige kartonnen doos. Iedere doos bevat een speciale categorie, bijvoorbeeld Belgische bieren, of zomerbieren. Daarnaast zijn er ook verpakkingen met bijvoorbeeld 2 bierflesjes en een bijpassend glas, of een houten kratje waar je de bieren met behulp van een breekijzertje uit moet halen.
Los van de grootverpakkingen zijn er ook diverse leuke losse flessen verkrijgbaar in de winkel en op internet. De meest bekende is de kruik Hertog Jan Grand Prestige. Dit is een mooie kruik met 50cl bier. Daarnaast zijn er ook diverse biermerken die hun bier in 75cl flessen aanbieden. Enkele voorbeelden hiervan zijn de Tripel Karmeliet, Leffe Blond en Duvel. Zowel deze bieren als de Grand Prestige zijn verkrijgbaar in veel supermarkten.

Smaak speciaal bier

Nu snel naar de smaak, want het is natuurlijk niet fijn als je vader juist de bieren die jij hebt uitgekozen niet lekker vindt. Om onderscheid te maken in smaak kijken we hier naar beginnende en ervaren speciaalbierdrinkers.

Beginnend

Als je vader de schoonheid van speciaalbier pas net heeft ontdekt, of nog moet ontdekken, is het aan te raden om uitgesproken smaken te vermijden. Bierstijlen met uitgesproken smaken zijn bijvoorbeeld de Stout en Porter vanwege de brandigheid, bitterheid en koffiesmaak maar ook de IPA vanwege de bitterheid door het hoge hopgehalte.
Meer gangbare bierstijlen zijn de Weizen, Blond, Dubbel en Tripel, waarbij met name Blond bier vrijwel altijd goed wordt gewaardeerd. Een goede keuze voor een enkele fles is dan de Leffe Blond van 75cl. Als je liever een pakket wilt kan je gaan voor een Grolsch proeverij met glas (https://www.gall.nl/grolsch-proeverij-geschenkverpakking-135cl-144835.html), of bijvoorbeeld de La Trappe probeerverpakking (https://www.gall.nl/la-trappe-probeerverpakking-vj-90cl-165816.html).

Ervaren

Als jouw vader al langer geniet van goed speciaalbier zijn er 2 opties: je gaat voor de veilige weg en kiest iets wat je vader lekker vindt, of je daagt je vader uit door nieuwe bieren te proberen die hij wellicht nog lekkerder vindt.

Optie 1
Wellicht weet je al van welk bier of welke brouwerij je vader groot fan is, in dat geval is het vrij eenvoudig om een pakketje met dat bier te geven, eventueel met als toegift een bijpassend glas erbij. Veel bekende bieren zijn te vinden in de supermarkt in de buurt. Met name bijvoorbeeld een AH XL of Jan Linders heeft veel speciaalbieren in het assortiment. Als je niet zo thuis bent in de bierwereld, en je hebt geen idee welk bier je vader lekker vindt kan je op Untapp [link] kijken; wellicht heeft je vader daar een account en kan je zien welke bieren hij goed beoordeeld.

Optie 2:
Je vader uitdagen om nieuwe bieren te proberen is misschien nog wel mooier! Maar dan is het wel goed om te weten welke smaak je vader heeft voordat je lukraak een pakketje geeft. Anders is het risico aanwezig dat je de plank misslaat en je bieren kiest die je vader niet zo lekker vindt.
Het smakenpallet van speciaalbieren is enorm breed, dus keuze genoeg. Dat maakt het misschien ook wel moeilijk. Om een idee te krijgen welke bieren je vader lekker zal vinden kan je de volgende vragen stellen:

  • Blond of donker?
  • Licht of zwaar?
  • Klassiek of modern?

Met deze antwoorden kan je je laten adviseren in een bierenwinkel, of zelf een keuze maken. We hopen dat je hiermee een goede keuze kan maken en je vader blij kan maken op vaderdag. En vergeet ook niet iets voor jezelf, zodat je samen kunt genieten van goed bier. Want bier is niet alleen drinken, maar nog veel meer de sfeer en gezelligheid erbij.

Om je een eindje op weg te helpen hebben we een top 5 voor je op een rijtje gezet:

Bierpakket Dare To Drink Different

Dare To Drink Different is een grote webshop met speciaalbieren met onbekende smaken en stijlen. Als je van iets origineels houdt ben je hier aan het goede adres! Speciaal voor vaderdag hebben ze een klein keuzemenu gemaakt (levensgenieter, chefkok, stoere bink of in voor klassiekers). Na je keuze krijg je advies voor diverse bierpakketten die bij je thuis worden bezorgd. 

https://daretodrinkdifferent.nl/vaderdag-cadeaus/?gclid=EAIaIQobChMI3teh3-Wb-AIVlY9oCR1DrgUHEAAYAiAAEgJ8-PD_BwE 

Gepersonaliseerd cadeau via Your Suprise

Your Suprise biedt de mogelijkheid om je bierpakket te personaliseren door een foto, persoonlijke tekst of zelfs een gegraveerd glas! Een leuk uniek cadeau om je vader te verrassen.

https://www.yoursurprise.nl/dranken-en-alcoholvrije-dranken/bier/bierpakket-vaderdag?gclid=EAIaIQobChMI3teh3-Wb-AIVlY9oCR1DrgUHEAAYAyAAEgJ3Y_D_BwE 

High Beer cadeaubon

Een heel ander orgineel cadeau is een High Beer samen met je vader. Via https://www.highbeer.nl/ kan je een voucher kopen voor een high beer met 2 personen. De naam verklaard het al: een gezellige biermiddag/avond met bijpassende hapjes en drankjes, samen met je pa.

Bierabonnement

Wil je je vader langer laten genieten dan alleen zondag de 19e? Dan is een bierabbonement een goed idee! Bijvoorbeeld via https://www.bierfamilie.nl/bierabonnement/. Je kan aangeven of je een bierpakket iedere maand, 2 maanden of kwartaal wilt ontvangen. Per levering ontvang je 6 bieren voor €17,50. Een ideaal cadeau en het is iedere bezorging weer een verrassing wat er in de doos zit! 

Beerwulf

Tot slot nog een tip die niet mag ontbreken in deze lijst. Beerwulf heeft altijd al mooie acties, en nu ook weer met vaderdag. (https://www.beerwulf.com/nl/vaderdag-bier-cadeau). Naast een vaderdag bierpakket met zowel bekende als onbekende bieren biedt Beerwulf ook diverse thuistaps te koop.

Gerelateerde blogs

december 20, 2023

Biertips voor Oud en Nieuw

december 20, 2023

Romantische bierpakketten: 5 tips voor Valentijn

december 20, 2023

4 biertips voor Valentijn