Speciaalbier glas

Je hebt het vast weleens gehoord als je iemand een glas bij zijn biertje aanbood “Het zit al in een glas toch”. Laten we deze blog gelijk beginnen met een mythe de wereld uit helpen: Ondanks dat het heerlijk is om in de zomer bij de BBQ lekker je favoriete bier uit de fles te drinken, smaakt bier het beste uit een glas. Dit komt omdat de aroma’s in een glas beter tot hun recht komen. Daarnaast giet je bij het drinken uit een fles het koolzuur direct in je maag waardoor je eerder een opgeblazen gevoel krijgt.

Bier moet dus uit een glas worden gedronken. Maar dan zijn er alsnog enorm veel keuzes in glazen; verschillende vormen en groottes. Hieronder laten we zien welk glas het beste bij ieder bier past. Maar eerst geven we een gouden tip voor het glas dat bij ieder bier past.

Glas voor ieder bier

Het ultieme bierglas is tulpvorming en loopt bij de opening weer iets uit elkaar. Een voorbeeld hiervan is het AnDer 1.0 bierglas. Dit glas is een allemansvriend en kan bij ieder bier gebruikt worden. Dit glas is speciaal ontwikkeld om een bier optimaal te beoordelen. In het glas zitten kleine gaatjes. Deze gaatjes verhogen de snelheid waarmee de koolzuur vrijkomt. Hierdoor ontstaat een sprankelend bier en komen er meer aroma’s vrij.

 

Glas per bierstijl

Bierstijl Toelichting Afbeelding
Pils Smal aan de onderkant en loopt langzaam iets breder uit naar boven. Een fluitje is een goed voorbeeld. Het pilsglas laat milde bittere hoptonen goed tot hun recht komen.
Weizen Een Weizenglas heeft vaak de vorm van een zandloper. Brede basis, smalle taille en vaak een brede bovenkant. Het glas is ideaal voor de volle, romige schuinkraag.
(zwaar) Blond en Bokbier Het tulpglas heeft een dikke buik en smalle opening Een ideaal glas om voorzichtig mee te walsen, waardoor de aroma’s door de smalle opening gemakkelijk je neus bereiken.
Dubbel, Tripel Dit glas, ook wel kelk genoemd, heeft een komvorm met een stevige voet eronder. Een brede bovenkant die rijk gearomatiseerde bieren de kans heeft hun aroma’s goed te verspreiden.
IPA Voor een IPA gebruikt je het beste een shaker. Dit is een glas met een smalle onderkant die in 1 lijn breed uitloopt naar boven. Ideaal voor bieren met rijke hoparoma’s, zoals IPA’s.
Witbier Het glas voor witbier heet de tumbler. Dit is een vrij zwaar en groot bierglas. Het glas loopt van achthoekig aan de onderkant uit naar rond aan de bovenkant. Dit glas is extra dik zodat je bier lang koel blijft. Ideaal voor op het terras.

 

Gerelateerde blogs

december 20, 2023

Biertips voor Oud en Nieuw

december 20, 2023

Romantische bierpakketten: 5 tips voor Valentijn

december 20, 2023

4 biertips voor Valentijn