Speciaalbier feiten en fabels

Je kent het vast wel: tijdens een avondje speciaalbier met vrienden gaan vaak de meest sterke verhalen de ronde. Dit hoort nou eenmaal ook een beetje bij bier. Bier brengt samen en verbroederd. Dan worden er natuurlijk ook mooie verhalen verteld. Het is tijd om een aantal van die sterke verhalen eens tegen het licht te houden. Lees deze blog met feiten en fabels goed zodat je bij de volgende bieravond je vrienden kunt verbazen met je uitstekende bierkennis.

Aantal calorieën in bier

Laten we beginnen met een klassieker: 1 biertje staat gelijk aan 2 bruine boterhammen met kaas. Dit is een fabel. Een glas bier met 250 ml van 5% alcohol bevat totaal 110 kcal. 2 bruine boterhammen bevatten echter totaal 160 kcal. Een glas bier bevat dus minder calorieën dan de boterhammen. Aandachtspunt hierbij is wel dat zwaardere bieren als een stout, tripel en quadrupel vaak meer calorieën bevatten dan een standaard Pilsener.

Westvleteren

Hier een discutabele: Westvleteren 12 is het beste bier ter wereld. Dit is moeilijk, want over smaak valt niet te twisten. Als eerste de feiten: het bier is ooit verkozen tot “beste bier ter wereld”, sindsdien is op verschillende fora en bierwedstrijden het bier verkozen als beste bier. In latere wedstrijden zijn echter ook andere bieren verkozen als “beste bier”. Bij de Brussels Beer Challenge van 2021 werd bijvoorbeeld het bier Dangge Vanilla Coffee Imperial Stout uit China verkozen als beste bier van de competitie en de Malheur 10 als best Belgisch bier. Ondanks dat is de Westvleteren 12 een prachtig bier dat zeker niet op je lijst mag ontbreken.

Bier in de Middeleeuwen

Als afsluiter nog een feit en een fabel over bier in de Middeleeuwen. Als eerste is het een feit dat men in de Middeleeuwen bijna alleen maar bier dronk. De consumptie per persoon was ongeveer 400 liter per jaar. De veelgehoorde oorzaak hiervan is een stuk discutabeler: het water was zo vies in de Middeleeuwen dat men bijna alleen maar bier dronk. Het bier werd tijdens het brouwen verhit waardoor de bacteriën werden gedood.

Ondanks dat dit verhaal bij veel bierproeverijen wordt verteld is het een fabel. Ten eerste is het niet zeker dat het water destijds wel zo vies was. Er was nog geen vervuilende industrie, de gebieden waren veel minder dichtbevolkt en er zijn bronnen die laten zien dat er al allerlei hygiëneregels waren over bijvoorbeeld poepen en plassen (dit mocht niet op straat). Daarnaast had men natuurlijk ook gewoon het water kunnen verhitten, dan was het daarna ook niet meer vies geweest.

Gerelateerde blogs

december 20, 2023

Biertips voor Oud en Nieuw

december 20, 2023

Romantische bierpakketten: 5 tips voor Valentijn

december 20, 2023

4 biertips voor Valentijn