Speciaalbier drinken – 5 tips voor genieten

Speciaalbier drinken is 1 van de mooie dingen in het leven. Maar hoe kan je dit nu het beste doen? Wacht nog even met naar de koelkast lopen en lees eerst onze 5 tips om optimaal van je speciaalbier te genieten.

Temperatuur

Als eerste is het goed om het bier te koelen op de juiste temperatuur. Ongeveer gelijk aan het aantal procent alcohol. Een quadrupel van 10% haal je het beste een uur voor het drinken uit de koelkast.

Glas

Het beste drink je je bier uit het bijbehorende glas van de brouwerij, of anders uit een glas wat bij de bierstijl past, daar schreven we eerder deze blog over.

Schuim

Je kent vast de gulden regel van 2 vingers schuim. Voor speciaalbier geldt dit niet perse. Voor veel bieren zijn de glazen aangepast zodat er een grote schuimkraag in past. Voorbeelden hiervan zijn de Tripel Karmeliet of een Weizen. Bij dit soort bieren zit er een enorme schuimkraag op je bier. In deze blog lees je meer over het nut van de schuimkraag.

Drinken

En dan het echte werk: proeven en drinken. Maar wacht nog even met drinken; echt proeven bestaat uit 3 stappen: kijken, ruiken en proeven. Kijk eerst naar het bier. Wat voor kleur zie je, hoe is de schuimkraag, heeft het bier veel koolzuur? Daarna gaan we ruiken. Eerst wals je het bier rond in het glas zodat de aroma’s vrijkomen. Bij veel IPA’s zal je bloemigheid of citrus ruiken, bij een Bokbier bijvoorbeeld koffie of gebrande mout. Door eerst te kijken en te ruiken kan je optimaal genieten van de laatste stap: drinken. Daar hoeven we je vast niet over uit te leggen, behalve dat je dit het beste met mate en met maten doet.

Hapjes

Als kers op de taart kan je nog denken aan bijpassende hapjes voor het bier. Daarvoor zijn al hele studies gedaan, maar kortgezegd kan zijn de volgende combi’s al snel goed:

IPA/Witbier/Weizen: iets licht pittigs of witte vis

Blond en Tripel: vettige kaas, bij meer alcohol eventueel een meer pittige of belegen kaas

Dubbel/Bokbier/Quadrupel: worst of oude kaas

Gerstewijn(Barley Wine)/Stout/Porter: pure chocolade/brownies

Dat waren onze tips, nu snel naar de koelkast om het in de praktijk te brengen. Proost!

Gerelateerde blogs

december 20, 2023

Biertips voor Oud en Nieuw

december 20, 2023

Romantische bierpakketten: 5 tips voor Valentijn

december 20, 2023

4 biertips voor Valentijn