Wat is er nou mooier om te zien hoe je bier wordt ingeschonken en hoe de schuimkraag zich ontwikkeld? Maar hoe ontstaat dit schuim eigenlijk? En wat zijn de voordelen van deze kroon op je bier? In deze blog 3 vragen en antwoorden over de schuimkraag.
De schuimkraag ontstaat door de granen in het bier. Dit is bijvoorbeeld gemoute gerst, tarwe of haver. Aan het begin van het brouwproces wordt de mout stapsgewijs verwarmd. Door het verarmen lossen de eiwitten uit de mout op in het bier. De schuimkraag bestaat uit opborrelend koolzuur dat onderweg eiwitten oppikt.
De schuimkraag op jouw bier heeft als groot voordeel dat het je bier beschermd tegen de buitenlucht. De schuimkraag vormt als het ware een beschermlaag over het bier. Dit zorgt ervoor dat het koolzuur in je bier minder snel ontsnapt en daarnaast dat je bier wordt beschermt tegen de buitenlucht. Zuurstof kan de smaak van je bier aantasten waardoor je nare bijsmaken krijgt.
Hier zijn verschillende oorzaken voor te bedenken. Er zijn veel Engelse bieren die van zichzelf bijna geen schuimkraag hebben. Dit komt omdat veel Engelse brouwers ook hopbellen gebruiken die olie bevatten. Deze olie zorgt ervoor dat er bijna geen schuimkraag kan ontstaan. Daarnaast kan het snel inzakken van de schuimkraag ook te maken met hygiëne, dus de schoonheid van je glas. Als daar bijvoorbeeld nog vetvlekken opzitten kan de schuimkraag zich minder goed ontwikkelen, en blijft deze minder stabiel.
We hopen dat je na deze blog de volgende keer extra geniet van je speciaalbier en vooral van een prachtige volle schuimkraag erop!