Prijzen speciaalbier

Bier proeven is een prachtige bezigheid, maar helaas wordt speciaalbier ook steeds duurder. Naast dat we te maken hebben met de accijnzen op alcohol is inmiddels ook de korting gelimiteerd tot maximaal 25% op bier. In deze blog meer over de prijsontwikkeling van speciaalbier en wat tips om goedkoop speciaabier in te slaan.

Accijnzen

Eerst iets meer over de huidige prijzen van het bier. Een deel van de bierprijs wordt bepaald door de accijns. De accijns is afhankelijk van het alcoholpercentage in het bier. In onderstaande tabel is de accijns per hectoliter (100 liter) bier weergegeven.

Accijns/100 L Categorie Stamwortgehalte in graden plato Biersoort
€ 47,48 Cat. S > 15 Dubbel, Tripel, Quadrupel
€ 37,96 Cat. I 11-15 Pils
€ 28,49 Cat. II 7-11 Session bieren
€   8,83 Cat. III < 7 Alcoholarm

 

Speciaalbierprijzen

Zoals gezegd wordt speciaalbier steeds duurder. Dit komt natuurlijk door de inflatie, maar daarnaast heeft het ook te maken met de enorme opkomst van kleine brouwerijen. Kleine brouwerijen brouwen op grotere schaal waardoor het bier meer kost dat het meer bekende bier dat op grote schaal wordt gebrouwen. In speciaalbierzaken moet je niet schrikken van prijzen van €5 tot €15 voor een blik speciaalbier. Uiteraard zijn dit hoofdzakelijk erg lekkere bieren, maar het is maar de vraag of dit niet ook te maken heeft met het exclusieve van het dure bier, waardoor het in gedachten al lekkerder smaakt (denk aan merkproducten).

Goedkoop bier

Ondanks dat er dus genoeg kwalitatief goed bier te verkrijgen is in slijterijen en speciaalbierzaken is het de laatste tijd erg interessant om ook te kijken naar goedkopere bieren. Zoals gezegd stijgt de inflatie en daardoor heeft de gemiddelde Nederlander minder te besteden. Genoeg redenen om hier eens verder in te duiken dus.

Als eerste een paar algemene tips voor het goedkoper inkopen van speciaalbier, daarna nog een paar concrete voorbeelden.

Koop geen bierpakketten

Ondanks dat het erg leuk is om een verpakking met diverse bieren te kopen kost een bierpakket over het algemeen meer dan wanneer je de verschillende bieren lost koopt. Soms zit het bier ook nog eens verpakt in een mooi houten kratje, of samen met een glas waardoor de kosten ook stijgen. Wanneer je goedkoper uit wilt zijn kan je beter een aantal bieren uitzoeken op internet of bij de bierwinkel en de bieren los bestellen.

Koop bier direct bij de brouwer

Veel kleinere brouwerijen hebben een café/ winkel bij de brouwerij waar je bier kunt kopen. Over het algemeen is het bier daar goedkoper dan in de speciaalzaken aangezien de keten korter is, en er dus minder marge wordt gerekend. De moeite waard om eens rond te kijken of er een brouwerij in de buurt van je vakantieadres staat waar je bieren kunt kopen.

Koop bier over de grens

Ondanks dat we een voorstander zijn van lokaal inkopen is het zeker lonend om af en toe eens de grens over te steken om je speciaalbier voorraad aan te vullen. Er zijn meerdere slijterijen en bierwinkels kort over de grens waar het bier een stuk goedkoper is dan in Nederland. In België zijn het dan vooral de klassiekers zoals blond, dubbel en tripel. In Duitsland kan je terecht voor een overvloed aan Weizeners en andere typische Duitse bieren.

Koop bier in de sale

Het is een inkoppertje; maar koop de bieren met korting. Veel slijterijen en speicaalbierzaken hebben wel een plank met bieren met een kortingssticker. Helaas mag er sinds kort niet meer dan 25% korting gegeven worden, maar dat is toch mooi meegenomen.

Supermarktbieren

We hebben het gehad over slijterijen en speciaalbierzaken, nu tijd om te kijken naar de supermarkten. Eerder schreven we deze blog over speciaalbieren in de supermarkt. Lees hem snel en wie weet zit jij straks aan een mooi bier voor een spotprijs.

Gerelateerde blogs

december 20, 2023

Biertips voor Oud en Nieuw

december 20, 2023

Romantische bierpakketten: 5 tips voor Valentijn

december 20, 2023

4 biertips voor Valentijn