Herftbock Speciaalbier

Het is weer bijna 1 oktober, een belangrijke datum in de mooie speciaalbierwereld. Traditioneel worden vanaf die datum weer de herfstbock aan de man gebracht. In deze blog lees je meer over de geschiedenis van dit bier, de ontwikkeling van de herfstbock in Nederland en het smaakprofiel.

Geschiedenis

Bockbier is in de 17e eeuw ontstaan in Beieren. Einbeck was in de middeleeuwen een beroemde bierstad. In Beieren was met jaloers op dit succes en richtte men zelf een brouwerij op om het bier uit Einbeck te kopiëren. Rond 164 werd de Einbeckse brouwmeester overgehaald om in Beieren zijn befaamde bier te brouwen. Het bier dat hij brouwde leek veel op het bier uit Einbeck en werd daarom in de volksmond ‘Einbeck’ genoemd. Later is dit verbasterd naar ‘ein bock’. De naam heeft van origine dus niets te maken met een bok ook al lijkt dit op basis van de etiketten vaak wel zo.

Van de 17e tot 19e eeuw werd Koek en Zopie gemaakt met Bockbier. Dit bier werd dan gemengd met rum, daarna werden eieren, kaneel en kruidnagel toegevoegd. Ben je benieuwd naar dit recept of wil je zelf deze originele Koek en Zopie maken? Kijk dat hier voor dit recept (https://www.eieiei.nl/dit-is-de-echte-zopie-van-koek-zopie/).

De Nederlandse bockbieren

Vanaf circa 1980 werd bockbier in Nederland populairder. Van origine is het een ondergistend bier, maar de laatste jaren zijn ook de bovengistende bockbieren in opkomst. Bekende Nederlandse Bockbieren zijn onder andere ’t IJ Dubbelbock, Brand Dubbelbock, Grolsch Herfstbock en Gulpener IJsbock. Deze laatste is de Gulpener Tarwe Dubbelbock die na het brouwen is bevroren. Bij het ontdooien is het water gescheiden van het concentraat. Zo ontstaat een krachtig bier met sterke aroma’s van karamel.

Eigenschappen Herfstbock

Zeer kenmerkend voor een herfstbock is de moutige karamelsmaak. Het enige dat officieel is vastgelegd bij een Nederlandse herfstbock is het stamwortgehalte van 15,5 (in deze blog leggen we uit wat het stamwortgehalte betekend). De kleur van een Herfstbock is vaak robijnrood tot donker. Het alcoholpercentage ligt tussen de 5% en 7%, een Dubbelbock of IJsbock vormen hierop vaak een uitzondering.

 

Gerelateerde blogs

december 20, 2023

Biertips voor Oud en Nieuw

december 20, 2023

Romantische bierpakketten: 5 tips voor Valentijn

december 20, 2023

4 biertips voor Valentijn