Brut bier

In deze blog vertellen we meer over de bierstijl Brut. Over het algemeen is dit nog een vrij onbekende bierstijl, daarom verdiend deze wat ons betreft wel wat extra aandacht.

Achtergrond

Brut bier komt oorspronkelijk uit Belgisch Vlaanderen en wordt daar dan ook in veel verschillende vormen gebrouwen. Brut bieren zijn in de mode en worden steeds vaker buiten België gebrouwen. Bij de traditionele Brut bieren gaat het over het algemeen ondergistende bieren die lange rijping ondergaan. Het komt zelfs voor, dat de rijping plaatsvindt in grotten. Bij de nieuwe Brut bieren wordt veel geëxperimenteerd met verschillende ingrediënten en gistingen. Zo worden er tegenwoordig IPA Brut bieren gebrouwen, of wordt er ook wijngist toegevoegd of wordt er fruit in plaats van suiker toegevoegd bij de tweede gisting.

Betekenis Brut

In het Frans betekent “brut” letterlijk “ruw” of “onaangenaam”. In de context van mousserende wijnen en bieren, verwijst “brut” naar de droge stijl van deze dranken. Brut bieren bevatten minder dan 1,5% suiker, wat resulteert in een drogere smaak dan andere soorten bieren.

Smaakprofiel

Naast dat Brut bier dus droog is wordt Brut bier gekenmerkt door een hoog koolzuurgehalte en een frisse, prikkelende mondgevoel. Het wordt vaak omschreven als “boterdroog”, met zeer minimale zoetigheid op de afdronk. Brut bieren worden meestal gemaakt met veel hop, wat bijdraagt aan hun droogheid, evenals een hoog alcoholgehalte.

Voorbeelden

Er zijn verschillende Nederlandse brouwerijen die brut bieren produceren. Hier zijn vier voorbeelden:

De Molen Brut: Dit brut bier is gebrouwen door Brouwerij de Molen in Bodegraven. Het is een amberkleurig bier met een hoog alcoholgehalte van 8,5%. Het wordt gekenmerkt door een stevige moutbasis met tonen van karamel en een droge afdronk dankzij de toevoeging van veel hop.

Oersoep Brut: Dit bier is gemaakt door Oersoep Brewery in Amsterdam. Het is een goudkleurig bier met een alcoholpercentage van 7,2%. Het heeft een frisse, citrusachtige smaak dankzij de toevoeging van citra-hop.

Brouwerij Kees Brut: Dit bier is gebrouwen door Brouwerij Kees in Oudemirdum. Het is een donkerbruin bier met een alcoholpercentage van 8,5%. Het heeft een volle, ronde smaak met tonen van gedroogd fruit en karamel, met een droge afdronk dankzij de toevoeging van geroosterde mouten.

Grolsch Finale: Grolsch Finale is een speciaalbier van Brouwerij Grolsch. Het is een bier dat wordt gebrouwen voor speciale gelegenheden, zoals feesten en festivals. Grolsch Finale heeft een alcoholpercentage van 8,5% en wordt gekenmerkt door een volle, ronde smaak met tonen van gedroogd fruit en karamel. Het bier heeft een donkerbruine kleur en is gebrouwen met geroosterde mouten, wat bijdraagt aan de smaak en kleur. Het is een stevig en volwassen bier, dat vaak wordt geserveerd in een grote, elegante fles. Grolsch Finale is een populair bier in Nederland en wordt vaak gedronken tijdens feestelijke gelegenheden.

Gerelateerde blogs

december 20, 2023

Biertips voor Oud en Nieuw

december 20, 2023

Romantische bierpakketten: 5 tips voor Valentijn

december 20, 2023

4 biertips voor Valentijn